Kallholmens Maltbryggeri har bytt hemvist på webben och finns numera på skellefteabryggeri.se.

MALTBRYGGNING

Det finns ett aldrig tidigare skådat intresse för ölbryggning i Sverige just nu. Dels dyker det upp nya inhemska ölsorter titt som tätt och dels så börjar folk experimentera med att brygga eget öl hemma. När man väl har börjat brygga eget öl ligger det inte långt bort att också testa att brygga egen cider och must. Den som fastnar på bryggerikroken lossnar inte särskilt lätt, för det är en härlig känsla att dricka egenproducerad öl/cider/must. Sin alldeles egen öl är också något man med stolthet ger bort i present.

En enkel process

Malt är bara ett annat ord för öl och för att brygga malt så låter man helt enkelt malt, humle och vatten jäsa tillsammans med särskild öljäst. Man kan givetvis sedan fritt variera sina experiment för att få fram olika smaker och resultat, men det är grundreceptet. Det är en ganska enkel sak och det finns arkeologiska fynd som visar att vi har ägnat oss åt maltbryggning sedan minst 7000 år tillbaka.

Idag brygger vi i regel vårt öl med diverse hjälpmedel som gör det enklare att kontrollera utfallet. Det är fullt lagligt att brygga eget öl hemma och det finns till och med en förening att gå med i om man brinner för detta intresse: Svenska Hembryggareföreningen.

De stora bryggerierna

De stora bryggerierna använder sig givetvis av helt och högteknologisk utrustning och helt och hållet standardiserade bryggningsprocesser, för det är ytterst viktigt att den färdiga produkten alltid har samma kvalitet och egeneskaper. 

En intressant dokumentär om ölkultur